Tapahtumia ei löytynyt

Valitettavasti emme löytäneet yhtään tapahtumaa

Lisätietoa artistista / tapahtumasta HJORT

HJORT - sivari, josta tuli terroristi.

Ensi-ilta Studionäyttämöllä 11.11.2017.

Syksyllä 2017 Åbo Svenska Teaterissa saa ensi-iltansa Josef Julius Wecksellin Daniel Hjort. Näytelmä on osa virallista Suomi100-juhlavuosiohjelmistoa.

Erik Söderblom työstää Wecksellin tekstin ja Åbo Svenska Teaterin version nimi on HJORT - sivari, josta tuli terroristi. Söderblom myös ohjaa näytelmän ja suunnittelee sekä lavastuksen että puvustuksen. Näyttämöllä käytetään uutta teknologiaa. Studion tiloja käytetään monipuolisemmin kuin aikaisemmin niin että yleisö voi lavasteiden projisointien kautta reaaliajassa seurata myös näyttämön ulkopuolella esitettäviä kohtauksia.

Hjort on identiteettikriisissä oleva nuori. Hänen kasvuaan heijastaa valtion ja uskonnon vastakkainasettelu. Tapahtumat 1500-luvun Suomessa, Turussa, muistuttavat tämän päivän lähi-idän tapahtumia. Tunnistamme samat mekanismit, jotka nykyään johtavat terrorismiin ympäri maailman. Hjort saa tietää, ettei hän olekaan se, joka hän oli luullut. Hjortin äiti aloittaa kostotoimet Turun linnaa vastaan käyttäen omaa lastaan välikappaleena. Hjortista tulee terroristi.

Teatterin vakituinen ensemble esiintyy rooleissa.

Josef Julius Wecksellin Daniel Hjorti-näytelmää on kutsuttu Suomen Hamletiksi. Wecksell oli nero ja kirjoitti runoja jo varhaisnuorena kouluaikanaan. Daniel Hjortin hän kirjoitti vuonna 1862 noin 20-vuotiaana ja oli tuolloin joutumassa psykoosiin, josta hän ei koskaan toipunut, vaan vietti loppuelämänsä Lapinlahden sairaalassa.

Daniel Hjortia on esitetty monta kertaa Åbo Svenska Teaterissa 1800-luvun lopussa sekä 1900-luvun aikana ja viimeksi vuonna 1973 Jouko Turkan ohjaamana.